Okosmegoldások
Utólagosan is kiépíthető vezetékes és vezeték nélkül rendszerek!
ELÉRHETŐ ÁRON, ENERGIATAKARÉKOSSÁG, BIZTONSÁG és a KÉNYELEM!

IRODÁKBAN IS ELTERJEDT OKOS MEGOLDÁSOK

 • Hűtés/fűtés szabályozásával akár 20-50%-al csökkentheti kiadásait

  Igény esetén a teljes hűtés-fűtés rendszer automatizálható, a kívánt hőmérsékleti érték távolról felülírható, felügyelhető. Vezeték nélküli termosztátokkal és újabb mágnesszelepek vagy épp radiátortermosztátok felszerelésével utólag, bontás, fúrás nélkül hozhatunk létre újabb fűtési köröket, szobánként állíthatunk be egyedi hőmérsékletet. A medencék fűtése is hasonlóan okosítható.

  quixote
 • Energiafelhasználás menedzselése fogyasztásmérőkkel

  Az épület fogyasztásának monitorozásával optimalizálhatjuk az energia felhasználását. Így mindig kontroll alatt tudhatjuk a fogyasztási adatokat, sőt akár ennek megfelelően automatizálhatjuk nagy fogyasztók működtetését (szauna, elektromos fűtés, mosógép, mosogatógép indítása). De szinte minden Z-Wave relé a fogyasztást is folyamatosan méri, így akár hónapokra, évekre visszamenőleg látható, mely helyiségek, mely berendezései fogyasztják, pazarolják az áramot, mikor kezd tönkremenni a hűtő vagy mosógép.

  quixote
 • Meleg víz keringtetése

  Jellemzően irodák esetében felmerülhet az igény a meleg víz keringtetésére, hogy a vízcsap megnyitásával azonnal rendelkezésre álljon a forró víz, ne csak fél perccel később. A keringtető szivattyút és a vízmelegítőt azonban célszerű csak akkor működtetni, ha otthon vagyunk. Az okosotthon központja ezt könnyedén megoldja.
 • Tűzriasztás, füst-, víz- vagy gázérzékelés

  Push üzenet, e-mail értesítés küldhető, a lakásban megszólalhat a sziréna, jelezhetnek fények, amennyiben van szelepekre szerelt beavató eszköz. Akár víz- vagy gázszelep elzárása is megvalósítható automatikusan, azonnal megakadályozva így a további káreseményt.
 • Passzív hűtés/fűtés

  Ha az árnyékolókat az adott falsíkon mérhető fénymennyiség szerint automatizáltan vezéreljük napközben – tehát télen beengedjük az erős napsütés melegét, nyáron pedig kizárjuk azt –, nagyon nagy segítséget nyújthatunk a fűtésnek és a klímának, jelentősen csökkentve ezen rendszerek fogyasztását.
 • Videómegfigyelő-rendszer integrálása

  Bár az okosotthonnak alapvetően sok köze nincs a videókamerákról történő rögzítéshez, de például megjeleníthetjük az egyes kamerák élőképeit az okosotthon rendszerünk applikációjának felületén. Ennek nagy előnye, hogy nem kell külön belépnünk a kamerarendszer applikációjába, hanem az okosotthonos felületen összegyűjthetjük a funkciókat, és az élőkép megtekintésével azt ki is egészíthetjük. Ha a kamerán riasztókimenet is van, amit például a mozgásérzékelés aktivál, ezt a kimeneti kontaktust illeszthetjük az okosotthon vezérlőközpontjához is, így egy kamera is adhat mozgásról jelentést, nem csak egy mozgásérzékelő. Ha egy Synology NAS-sal rögzítjük a kamerák felvételeit, akkor hálózatunkon keresztül a NAS megfigyelőállomása számtalan információt közölhet bizonyos okosotthon központokkal, amit például behatolás-érzékelésre használhat a központ.

  quixote
 • Kaputelefon integrálása

  Gyakorlatilag a videókamerákhoz hasonló, de akár az ajtó is nyitható az okosotthon kezelőfelületéről. Ha nem vagyunk otthon, akkor is beszélhetünk a becsöngető vendéggel a mobiltelefonunk segítségével internetkapcsolaton keresztül.

  quixote
 • Behatolásjelzés integrációja (riasztófunkciók)

  Riasztórendszer állapotinformációjának illesztése kontaktussal az okosotthonhoz (így megmarad például a MABISZ minősítés). Az okosotthon átveszi a riasztóberendezés állapotát, ebből is tudhatja, ha nem vagyunk otthon. Az okosotthon-automatizmusok egyik legértékesebb információja az otthon/távol állapot, mivel ugyanannak az érzékelőnek gyakran teljesen más automatizmust kell indítania, ha otthon vagyunk, mint amikor távol tartózkodunk.

  A riasztó központja maga az okosotthon, például Zipato Security modullal (amelyhez vezetékes biztonságtechnikai érzékelők is köthetők, de MABISZ minősítéssel jelenleg nem rendelkezik) vagy Z-Wave-es eszközökkel, mint zónák érzékelőivel. Ellentétben a hagyományos riasztóközpontokkal, ennél a megoldásnál nincs limitálva a zónák száma, és vezetékelésre sincs feltétlenül szükség.

  A riasztóközponthoz csatlakozó mozgás- és nyitásérzékelők állapotának külön-külön átvétele az okosotthonnal. A riasztóközpont és az okosotthon központ kommunikál egymással, az okosotthon központ így a riasztóközponthoz csatlakozó érzékelőket is pontosan úgy kezeli, mint a közvetlenül hozzá csatlakozó Z-Wave-es érzékelőket. Ennek előnye, hogy nem csak behatolással kapcsolatosan használható mondjuk egy nyitásérzékelő, de az ablak kinyitásakor például automatikusan kikapcsolhatjuk segítségével a légkondicionálót. Az okosotthon központ élesítheti és hatástalaníthatja is a riasztóközpontot, tehát teljes az integráció. Csak bizonyos központok között létezik ilyen illeszthetőség.

  quixote

OKOSOTTHON MEGOLDÁSOK

 • Konnektorok

  A konnektoradapterek a lakás bármely konnektorába csatlakoztatható, a manuális kapcsolás érdekében nyomógombbal is ellátott 230 V-os aljzatok. Az eredetileg a konnektorba csatlakoztatott eszközt ezen keresztül kell használni, így máris vezérelhetővé válik. Saját nyomógombjával, illetve az okosotthon központjával ki- és bekapcsolhatjuk, vagy (a dimmelhető változat esetén) a csatlakoztatott lámpa fényerejét is beállíthatjuk. A dimmelhető konnektort leginkább állólámpák, asztali lámpák vezérlésére használhatjuk megfelelő égőkkel, így a világítás több funkcióra is használható, a maximális fényerőtől a hangulatvilágításig.

  quixote
 • Szobai világítások

  A nappaliba tervezett dupla relé egy klasszikus két áramkörös csillárkapcsolást tesz lehetővé, dupla ki- és bekapcsolási lehetőséggel. Az elsősorban háló- vagy fürdőszobába tervezett dimmer egy áramkör feszültségszabályozását teszi lehetővé. Dimmelhető hagyományos LED-es égők kapcsolása és fényerőszabályzása is lehetséges, így hangulatvilágításként is működtethető. Mindkét világításvezérlésnél a modulok az eredeti fali kapcsolók mögé, szerelvénydobozba kerülnek. A távvezérelhetőség mellett természetesen fali kapcsolóval (kézzel) is kapcsolható lesz a világítás. Az okosotthon vezérlőközpontja információk közlésére is használhatja mostantól a lámpákat (pél-dául víz- vagy füstszivárgás esetén villogtatja azokat), illetve távollétünkben jelenlétszimulációt is végezhet, kapcsolgatva a világítást, hogy kívülről úgy tűnjön, mintha otthon lennénk.

  quixote
 • Vízérzékelés

  A vízérzékelőket leginkább a mosógép, mosogatógép közelében érdemes elhelyezni. Így ha a gépek vagy a bekötő cső hibájából vízszivárgás keletkezik, akkor az érzékelők jeleznek a központnak, ami a beállított riasztási eseményeket elindítja. Ez lehet e-mail vagy push üzenetek küldése, de ha van a rendszerünkben sziréna, hangriasztást is indíthat. Csapelzáró motorok esetén a főcsapok elzárása is megoldható automatikusan, vezérelhető konnektoron keresztül pedig áramtalanítható a mosógép.

  quixote
 • Füstérzékelés

  A füstérzékelőt alapvetően konyhában érdemes elhelyezni. Gyors hőmérséklet-változás (tűz) vagy füst esetén az érzékelő hangriasztást ad, és jelez a központnak, ami a beállított riasztási eseményeket elindítja. Ez lehet e-mail vagy push üzenetek küldése, de akár az összes lámpa felkapcsolása is, sütő áramtalanítása, elszívó ventilátor indítása, stb.

  quixote
 • Riasztófunkció

  Az alapcsomag a nyitásérzékelő és a mozgásérzékelő által alkalmas behatolást jelző riasztóként való használatra is. Például a nyitásérzékelőt a bejárati ajtóra szerelve, a mozgásérzékelőt pedig a lakás bármelyik megfigyelni kívánt helyére helyezve az okosotthon központja riasztási üzeneteket küldhet vagy szirénát indíthat, ha behatolást észlel a szenzorokkal figyelt helyeken – amikor élesítve van a riasztórendszer funkció.

  quixote
 • Mozgás, hő és fényérzékelés

  A multiszenzor mozgásérzékelését nem csak a riasztóhoz használhatjuk, hanem mondjuk a szenzort az előszobában elhelyezve éjszaka, sötétben segíthet, ha beállítjuk, hogy mozgás érzékelésére valamelyik lámpánk bekapcsoljon, és a mozgás megszűnése után egy perccel lekapcsoljanak a lámpák. Esetleg csak halvány fény legyen, hogy ne verje ki az álmot teljesen a szemünkből… De lámpák vezérléséhez akár a szenzorok fényérzékelőjét is felhasználhatjuk: ha bizonyos szintnél már sötétebb van, és mozgás történik a helyiségben, akkor kapcsoljon csak fel a lámpa, éjfél után viszont csak 20%-os fényerővel.

  A hőmérő funkció is segíthet, ha távollétünkben a mobiltelefonunkról szeretnénk ellenőrizni az otthoni hőmérsékletet esetleg annak megfelelően automatikusan vagy manuálisan kapcsolható egy fűtőberendezés (például kutya villanypárnája, terráriumban az infravörös melegítőlámpa, stb.).

  quixote
 • Fogadó fény vagy esemény

  A hazaérkezés pillanatában a kívánt világítási körök felkapcsolódnak és/vagy zónalejátszókról (zenelejátszókról) elindul a zene, redőnyök felhúzásra kerülnek, gyors reagálású fűtés esetén „eco” módból „comfort” értékre váltás. Az érkezéshez köthető állapotváltozást automatikusan indíthatja el például a riasztó hatástalanítása, Z-Wave távirányító, kertkapuállapot + világítási körök + napszak vizsgálattal kombinált állapotváltozás (este, ha nyitom a kaput és felkapcsolom a világítást a garázs fölött, akkor vélhetően hazaértem), mobiltelefon GPS-koordinátája, stb.

  quixote
 • Kényelmes távozás

  A fogadó esemény ellentéte. Tehát a felkapcsolt állapotban lévő eszközök lekapcsolása, redőnyök leengedése, világítási körök és multimédiás eszközök kikapcsolása, gyors reagálású fűtés esetén a fűtés célértékének csökkentése, klímák leállítása, stb.
 • Éjszakai fény

  Bizonyos közlekedő területek, folyosók mozgásérzékelésre történő automatizált világítás-szabályzása éjszaka, jellemzően csökkent fényerőn, hogy ne verjük ki az álmot a szemünkből azért, mert mosdóba kell mennünk, vagy – ha már a verés szóba került – ne essünk át a vak komondoron.
 • Kellemes ébredés

  Redőnyvezérléssel, világítás csökkentett fényerőre történő kapcsolásával, kedvenc zeneszám indításával vagy internetrádió bekapcsolásával kombinált ébredési folyamat, igényre szabva.
 • Jelenlétszimuláció

  Nyaralás, hosszabb távollét esetén a rendszerbe bevont eszközökkel szimulálhatjuk az otthonlétet, amely megakadályozhat egy kifigyeléses betörést.
 • Egygombos multivezérlés (eseményindítás)

  Z-Wave távirányítókkal akár több eszköznek – megfelelő késleltetéssel és a kívánt sorrendben – adhatunk vezérlő parancsokat. Például mozi mód (besötétítés, vászonmozgatás, médiaeszközök bekapcsolása, központi világítás lekapcsolása, háttérfény bekapcsolása, ajtócsengő letiltása, stb.), gombnyomásra minden lekapcsolása (lefekvéskor, ágyból kényelmesen kikapcsolhatunk minden eszközt/világítást), vagy a kényelmes távozás (lásd fentebb) eseménysor.

  quixote
 • Pánik mód

  Nagyobb házban, éjszakai neszre riadva egy gombnyomással fénybe boríthatjuk a kívánt házrészeket, hangszórókon léptek, kutyaugatás, stb. szólalhat meg, sziréna bekapcsolhat.

  quixote
 • Hangulatvilágítás

  Eltérő tevékenységekhez eltérő világítási képek illenek. Dimmelhető fényforrásokkal, RGBW LED szalagok vagy LED égők segítségével más-más hangulatot adhatunk adott helyiségeknek, adott tevékenységeknek a szobában. A színszabályzós világítást akár információk közlésére is használhatjuk. Például hallássérültek esetén (vagy csak fejhallgatóval a fejükön) hasznos lehet, ha az ajtócsengő megnyomását piros villogással jelzi a szoba hangulatvilágítása. Vagy kék fény jelzi a vizet a fürdőszoba padlóján. De persze bármilyen lámpát kapcsolgathat ki- és be a központ, ezzel is üzenve nekünk.

  quixote
 • Multiroom zenelejátszás

  Helyiségenként telepített zenelejátszókkal akár azonos, akár különböző zenét (saját zenefájlt saját NAS-unkrók, internetrádiót, Spotify-t, egyéb online zeneszolgáltatást, de akár a tévéből a focimeccs hangját) is le tudunk játszani az egyes területeken, ha hálózati zenelejátszót választunk. A családtagok saját szobáikban kedvenc zenéjüket hallgathatják, de egy házibuli vagy a lakásban folyamatosan mozgást igénylő tevékenység (például takarítás) során mindenhol, megszakítás nélkül hallgatható ugyanaz a zenei forrás. A megfelelő hálózati zenelejátszókat az okosotthon vezérlőközpontja is kezeli. Akár a hazaérkezés pillanatában is elindulhat a napszaknak megfelelő hangulatú, tempójú zene, vagy akár fontos információkat is közölhet – akár magyar hangon is – a központunk a zenelejátszók hangszóróin keresztül a lakók számára.

  quixote
 • Multimédia vezérlése

  HiFi-, házimozi-erősítők, TV-k, set-top-boxok és még rengeteg infravörös távirányítóval rendelkező eszköz vezérlésével kialakíthatunk egy igény szerint leegyszerűsített, csak hasznos gombokból álló kezelőfelületet, amit a telefonunkról, tabletünkről bármikor elérhetünk. természetesen ezeket a vezérléseket automatizálva is használhatjuk, például távozásnál, mikor mindent ki szeretnénk kapcsolni. Beprogramozhatjuk az összes médiaeszköz kikapcsolását, így végre elfelejthetjük az indulás előtti felesleges rohangálást.
 • Távoli ellenőrzés, beavatkozás

  Az okosotthon egy közismert funkciója a távoli hozzáférés a rendszerhez interneten keresztül. Bár egy okosotthon nem csak a távolról történő eszközök „kapcsolgatásából” áll, sok esetben ez a funkció is jó szolgálatot tehet. Elsősorban azon felhasználók élvezhetik ennek nagy előnyét, akik nem előre meghatározott ütemterv szerint dolgoznak, dinamikusan változtatják a teendőiket, akár életvitelük vagy munkájuk miatt. Így nem tudják előre beprogramozni, mikorra legyen kellemes hőmérséklet a lakásban, mert más-más időpontban érnek haza. Távolról, hazaindulás előtt viszont bármit beállíthatnak, így megérkezve már nem lesz hideg vagy épp túl meleg a lakásban, lefő a kávé, kimos a mosógép, stb.

  quixote
 • Testreszabható kezelhetőség

  Bizonyos vezérlőközpontok megengedik, hogy akár minden felhasználónak, családtagnak egyedi grafikus kezelőfelületet hozzunk létre. Ezáltal maximálisan testreszabható és alakítható a megjelenítő felület, meghatározható, hogy kinek mi felett van „hatalma”, mihez fér hozzá az okosotthon-rendszeren belül.
 • Ajtózárak

  Egyrészt automatizálható az ajtó zárása (vagy akár nyitása) bizonyos eseményekhez. Például riasztó távollét állapotában vagy otthoni éjszakai mód, amikor egy gombnyomásra lekapcsol az összes lámpánk, kikapcsolnak az audio- és videórendszereink, és bezáródnak a bejáratok zárai. Másrészt lehetővé válik, hogy vagy valamilyen azonosítás alapján, vagy ha szükséges, távolról kezdeményezve beengedjünk valakit a lakásunkba. A zárakhoz külső kódbillentyűzet, RF-ID-olvasó is felszerelhető.

  quixote
 • Kerti kapu és garázsajtó

  Automatizálható zárás. A nyitás pedig távirányítással vagy akár GPS helymeghatározással is történhet. Ha nem vagyunk otthon, de a mobilunkon is csörög a kaputelefon, akkor kinyithatjuk a garázst távolról addig, amíg a futár a nekünk hozott csomagot berakja.
 • Kerti öntözőrendszer vezérlése

  A locsolórendszerünk körei elektromos szelepekkel és ezeket kapcsoló relékkel irányíthatók, automatizálhatók lesznek – hasonlóan a fűtésvezérléshez. De ez nem csak annyit jelent, hogy egy egyszerű időprogram szerint ki- és bekapcsolódik, hanem az öntözés szükségességét az okosotthonunk különböző adatai és szenzorai irányíthatják. Az esőérzékelőnk a kertbe helyezve információt ad arról, esik-e az eső, és ha igen, mennyi. A fény- és szélerősségmérő szenzorok is segíthetnek eldönteni a locsolás szükségességét. Sőt bizonyos központok még a lakóhelyünk időjárási adatait is elérhetővé teszik számunkra, így a hőmérséklet, páratartalom, felhő- és esőmennyiség, stb. adatok segíthetnek a locsolórendszerünk programjának kialakításában.

  quixote
 • Üzemmód-beállítások

  Az okosotthon vezzérlőközpontban létrehozhatók különböző állapotok (üzemmódok) a felhasználók különböző élethelyzeteihez. Például beállíthatunk reggeli, éjszakai, filmnézős, állapotokat, amelyeket a mobilunkon egyetlen koppintással aktiválhatunk. Reggel lehet, hogy a lámpákat szeretnénk 6 órakor felkapcsolni, a filmnézéshez csak a dimmelhető állólámpánk világít halványan, éjszaka pedig minden kapcsoljon le. Ezek az állapotok egyetlen gombnyomással elérhetők egy okosotthonban.


Összességében fontos tudnivaló, hogy a rendszer egy nagy előnye, hogy nem szükséges minden funkciót azonnal kiépíteni.

A vezeték nélküli technológiának köszönhetően – ha megfelelő az előkészítés –, bármikor bővíthető további funkciókkal és szolgáltatásokkal a rendszer anélkül, hogy nagy bontást és átalakítást végeznénk irodájukban, otthonukban.

tavvezerles.hu